Смачні українські традиції: рецепти голубців

Якщо є одна страва, яку полюблять усі українці — це голубці. Не дарма їх внесено навіть до переліку об`єктів нематеріальної культурної спадщини України! За традицією їх готують на такі великі свята, як Різдво та Великдень, весілля, з ними зустрічають гостей, а також подають до столу на сімейну вечерю чи обід.

За давньою легендою, назва страви пішла від голубів, яких смажили на вогні, а потім загортали у капустяне листя. Пізніше начинки змінювалися, голубці готували з картоплею, крупами і рідше з м`ясом. А сьогодні стали традиційними голубці з начинкою із яловичини чи свинини у поєднанні з рисом, загорнутою у тонке листя капусти і тушковані у томатному соусі.

Якщо ви досі не знайшли той самий рецепт, який хотілося б додати у збірник найкращих кулінарних рецептів або бажаєте вдосконалити й додати різноманіття до щоденного меню, ми підготували три рецепти голубців від шефа «М`ясторії» на будь-який смак.

Приготувати голубці точно зможе кожен. Обирайте рецепт, який вам більше до вподоби, запасайтеся часом та насолоджуйтеся процесом!

Голубці з яловичиною

Інгредієнти:

  • яловичий фарш — 500 г;
  • рис — 0,5 склянки;
  • капуста — 1 шт. (невелика);
  • цибуля — 3 шт.;
  • морква — 3 шт.;
  • томатна паста — 50 г;
  • сметана — 150 г;
  • рослинна олія — 3 ст. л;
  • вода для тушкування — 1,5 склянки;
  • сіль, цукор, спеції  — на ваш смак.

Капусту очистіть і загорніть у харчову плівку. Покладіть її до мікрохвильової печі, виставте найвищу потужність і увімкніть на 7 хвилин. Після цього дозвольте капусті трохи охолонути й розберіть на окремі листи. 

Протягом цього часу помийте. очистіть овочі, цибулю наріжте кубиком, а моркву натріть на крупній терці. Обсмажте овочі на рослинній олії до м`якості й приправте до смаку.

Для начинки відваріть до напівготовності рис, поєднайте його з фаршем, половиною пропасированих овочів і улюбленими спеціями. Вимішуйте руками протягом 5-10 хвилин, щоб начинка стала однорідною.

На лист капусти (якщо він великий, розріжте навпіл) викладіть начинку й зробіть «рулет», ретельно загорнувши з обох боків. Викладіть голубці у форму для тушкування, а зверху — другу частину обсмаженої моркви з цибулею. Для заливки у воді перемішайте томатну пасту, сметану й додайте спеції. Не забудьте трохи цукру, щоб соус не вийшов занадто кислим. Залийте голубці і готуйте одну чи півтори години так, щоб страва злегка кипіла.

Голубці зі свининою

Інгредієнти:

  • свинячий фарш — 700 г;
  • рис — ⅔ склянки;
  • капуста (середнього розміру) — 1 шт.;
  • морква — 4 шт.;
  • цибуля — 4 шт.;
  • томатна паста — 70 г;
  • сметана — 200 г;
  • вода — 2 склянки;
  • рослинна олія — для смаження;
  • цукор — дрібка;
  • сіль, перець, спеції — на ваш смак.

Капусту очистіть та звільніть від верхніх листів. Потім відваріть у киплячій воді до м`якості, впродовж всього процесу знімаючи крайнє листя. 

Цибулю й моркву промийте, очистіть від шкірки та подрібніть: цибулю кубиком, а моркву на терці. Зробіть засмажку й додайте трохи спецій. Половину отриманої суміші додайте до фаршу разом з відвареним до напівготовності рисом і спеціями. Ретельно перемішайте.

Щоб голубці вийшли смачними, а начинка ще більше соковитою, обсмажте голубці на пательні з рослинною олією до легкої золотистої скоринки. Після цього перекладіть у форму для приготування, вкрийте другою половиною овочі. Соус приготуємо з води, томатної пасти й сметани з додаванням дрібки спецій. Залийте ним голубці й тушкуйте 1,5 години на повільному вогні. 

Ліниві голубці з м`ясом

Інгредієнти:

  • фарш на ваш вибір — 500 г;
  • рис — 0,5 склянки;
  • капуста — 500 г;
  • морква — 1 шт.;
  • цибуля — 1 шт.;
  • яйце — 1 шт.;
  • томатна паста — 3 ст. л;
  • сметана — 200 г;
  • вода — 400 мл;
  • олія — 2-3 ст. л;
  • сіль, перець, цукор — на ваш смак.

Найпростіший рецепт лінивих голубців полягає в тому, що вам потрібно поєднати фарш із відвареним до напівготовності рисом, обсмаженими овочами, яйцем та нашинкованою капустою. Сформуйте «котлетки», залийте їх соусом із томатної пасти, сметани й води. Не забудьте приправити до смаку. 

Накрийте голубці фольгою та запікайте в духовці за температури 180 градусів протягом 20 хвилин, потім зніміть фольгу і готуйте ще стільки ж. Подавайте з гарніром, овочами або як самостійну страву.

Яке м`ясо обрати для голубців? 

Для голубців підійдуть більш жирні частини свинини та яловичини: грудинка, ошийок, тазостегнова частина. Додатковий жир дозволить страві бути соковитою. Тому зверніть увагу на вибір м`яса, якщо плануєте робити фарш самостійно.

Або ж ви можете довірити справу професіоналам і замовити уже готовий фарш у «М`ясторії». Перевагою магазину є те, що він не лише є експертом у сфері страв із м`яса, але й готує фарш «з-під ножа», лише після того, як ви зробите замовлення. Завдяки цьому ви можете бути впевнені в тому, що завжди отримаєте якісний і свіжий фарш для ваших страв.  

По території Києва ви можете замовити кур`єрську доставку чи отримати замовлення в одному з магазинів-ресторанів «М`ясторія». Україною мережа доставляє охолоджену продукцію у спеціальному пакуванні до відділення пошти. 

Previous post Сажевый фильтр: важность, проблемы и методы обслуживания без замены
Next post Вечерние платья от Oksana Mukha