Смачні українські традиції: рецепти голубців
Якщо є одна страва, яку полюблять усі українці — це голубці. Не дарма їх внесено навіть до переліку об`єктів нематеріальної культурної спадщини України! За традицією їх готують на такі великі свята, як Різдво та Великдень, весілля, з ними зустрічають гостей, а також подають до столу на сімейну вечерю чи обід.
За давньою легендою, назва страви пішла від голубів, яких смажили на вогні, а потім загортали у капустяне листя. Пізніше начинки змінювалися, голубці готували з картоплею, крупами і рідше з м`ясом. А сьогодні стали традиційними голубці з начинкою із яловичини чи свинини у поєднанні з рисом, загорнутою у тонке листя капусти і тушковані у томатному соусі.
Якщо ви досі не знайшли той самий рецепт, який хотілося б додати у збірник найкращих кулінарних рецептів або бажаєте вдосконалити й додати різноманіття до щоденного меню, ми підготували три рецепти голубців від шефа «М`ясторії» на будь-який смак.
Приготувати голубці точно зможе кожен. Обирайте рецепт, який вам більше до вподоби, запасайтеся часом та насолоджуйтеся процесом!
Голубці з яловичиною
Інгредієнти:
- яловичий фарш — 500 г;
- рис — 0,5 склянки;
- капуста — 1 шт. (невелика);
- цибуля — 3 шт.;
- морква — 3 шт.;
- томатна паста — 50 г;
- сметана — 150 г;
- рослинна олія — 3 ст. л;
- вода для тушкування — 1,5 склянки;
- сіль, цукор, спеції — на ваш смак.
Капусту очистіть і загорніть у харчову плівку. Покладіть її до мікрохвильової печі, виставте найвищу потужність і увімкніть на 7 хвилин. Після цього дозвольте капусті трохи охолонути й розберіть на окремі листи.
Протягом цього часу помийте. очистіть овочі, цибулю наріжте кубиком, а моркву натріть на крупній терці. Обсмажте овочі на рослинній олії до м`якості й приправте до смаку.
Для начинки відваріть до напівготовності рис, поєднайте його з фаршем, половиною пропасированих овочів і улюбленими спеціями. Вимішуйте руками протягом 5-10 хвилин, щоб начинка стала однорідною.
На лист капусти (якщо він великий, розріжте навпіл) викладіть начинку й зробіть «рулет», ретельно загорнувши з обох боків. Викладіть голубці у форму для тушкування, а зверху — другу частину обсмаженої моркви з цибулею. Для заливки у воді перемішайте томатну пасту, сметану й додайте спеції. Не забудьте трохи цукру, щоб соус не вийшов занадто кислим. Залийте голубці і готуйте одну чи півтори години так, щоб страва злегка кипіла.
Голубці зі свининою
Інгредієнти:
- свинячий фарш — 700 г;
- рис — ⅔ склянки;
- капуста (середнього розміру) — 1 шт.;
- морква — 4 шт.;
- цибуля — 4 шт.;
- томатна паста — 70 г;
- сметана — 200 г;
- вода — 2 склянки;
- рослинна олія — для смаження;
- цукор — дрібка;
- сіль, перець, спеції — на ваш смак.
Капусту очистіть та звільніть від верхніх листів. Потім відваріть у киплячій воді до м`якості, впродовж всього процесу знімаючи крайнє листя.
Цибулю й моркву промийте, очистіть від шкірки та подрібніть: цибулю кубиком, а моркву на терці. Зробіть засмажку й додайте трохи спецій. Половину отриманої суміші додайте до фаршу разом з відвареним до напівготовності рисом і спеціями. Ретельно перемішайте.
Щоб голубці вийшли смачними, а начинка ще більше соковитою, обсмажте голубці на пательні з рослинною олією до легкої золотистої скоринки. Після цього перекладіть у форму для приготування, вкрийте другою половиною овочі. Соус приготуємо з води, томатної пасти й сметани з додаванням дрібки спецій. Залийте ним голубці й тушкуйте 1,5 години на повільному вогні.
Ліниві голубці з м`ясом
Інгредієнти:
- фарш на ваш вибір — 500 г;
- рис — 0,5 склянки;
- капуста — 500 г;
- морква — 1 шт.;
- цибуля — 1 шт.;
- яйце — 1 шт.;
- томатна паста — 3 ст. л;
- сметана — 200 г;
- вода — 400 мл;
- олія — 2-3 ст. л;
- сіль, перець, цукор — на ваш смак.
Найпростіший рецепт лінивих голубців полягає в тому, що вам потрібно поєднати фарш із відвареним до напівготовності рисом, обсмаженими овочами, яйцем та нашинкованою капустою. Сформуйте «котлетки», залийте їх соусом із томатної пасти, сметани й води. Не забудьте приправити до смаку.
Накрийте голубці фольгою та запікайте в духовці за температури 180 градусів протягом 20 хвилин, потім зніміть фольгу і готуйте ще стільки ж. Подавайте з гарніром, овочами або як самостійну страву.
Яке м`ясо обрати для голубців?
Для голубців підійдуть більш жирні частини свинини та яловичини: грудинка, ошийок, тазостегнова частина. Додатковий жир дозволить страві бути соковитою. Тому зверніть увагу на вибір м`яса, якщо плануєте робити фарш самостійно.
Або ж ви можете довірити справу професіоналам і замовити уже готовий фарш у «М`ясторії». Перевагою магазину є те, що він не лише є експертом у сфері страв із м`яса, але й готує фарш «з-під ножа», лише після того, як ви зробите замовлення. Завдяки цьому ви можете бути впевнені в тому, що завжди отримаєте якісний і свіжий фарш для ваших страв.
По території Києва ви можете замовити кур`єрську доставку чи отримати замовлення в одному з магазинів-ресторанів «М`ясторія». Україною мережа доставляє охолоджену продукцію у спеціальному пакуванні до відділення пошти.